Recent krijgen wij steeds meer aanvragen om de fitheid te herstellen na ziekte door Corona. Dit wisselt van aanvragen waarbij het virus ruim een jaar geleden toetrad tot mensen die recent zijn hersteld. Ook de klachten die worden ervaren, wisselen van mild tot aanzienlijk. Wij ervaren dat de langst durende klachten de vermindering in conditie en energie is. Er is veel vraag naar een oplossing hiervoor. In deze blog geven we algehele informatie over sporten na het virus en voorzien we jullie van advies. Hoe word ik weer FIT na COVID?
Er zijn nog veel vraagtekens over de beste oplossingen
Laten we allereerst vooropstellen dat er nog geen kant en klare oplossing is voor deze klachten, omdat het nog geen jaren bestaat. Doktoren en wetenschappers zullen later pas kunnen zien wat de effecten op lange termijn zijn. Voor klachten die voortkomen uit virussen en ziektes die al tientallen jaren in de wereld rondgaan, is het makkelijker om een effectief trainingsplan op te stellen dan voor het Corona virus.
Het ziekenhuis van ‘Special Surgery Sports Medicine Institute’ in New York heeft richtlijnen gemaakt voor het revalideren door middel van sport en beweging. Dokter Jordan D. Metzl, een Sport Medicijn arts van dit ziekenhuis vertelt dat beweging altijd wordt aangeraden. Hij gelooft erin dat de wereld van sport als medicijn een grote bijdrage heeft in de algehele gezondheid van de mens. Ook wanneer iemand revalideert na ziekte. Toch zijn er meer rode vlaggen dan normaal en is het belangrijk om deze te volgen.
De richtlijnen
- Wanneer je Corona hebt gehad, gepaard met hematologische of bloedaandoeningen, wordt geadviseerd om met lage intensiteit activiteiten te starten en zittende bewegingen te mijden om de vorming van bloedproppen tegen te gaan.
- Wanneer je Corona hebt gehad, gepaard met ademhalingsproblemen zoals een longontsteking, wordt geadviseerd om minstens een week rust te nemen na het verdwijnen van de symptomen. Vervolgens kan het sporten geleidelijk opgepakt worden met een focus op de ademhaling.
- Wanneer je corona hebt gehad, gepaard met hartproblemen, wordt er geadviseerd om minstens twee tot drie weken na het verdwijnen van de symptomen te rusten. Wanneer er sprake is geweest van een myocarditis of een ontsteking van het hart, kan het zelfs drie tot zes maanden duren voordat het verstandig is om weer enige vorm van sport op te pakken.
Naast de bovenstaande richtlijnen komt overgeven, duizeligheid, diarree en het verlies van trek regelmatig voor. Het is dan belangrijk om de calorie inname nadrukkelijk in de gaten te houden. Zo kun je er zeker van zijn dat er voldoende calorieën binnen komen in de vorm van eten en drinken. Wanneer er spier en/of gewrichtspijn is ontstaan, is het ook belangrijk om rustiger op te starten en niet direct te gaan trainen op pre-Covid niveau.
“Het is een feit dat de gemiddelde Nederlander niet het maximale uit de longcapaciteit haalt en geen maximale conditie heeft. Dit biedt voor ons perspectief.”
Wat adviseert PIT Fitness
Er zijn zoals eerder benoemd nog geen kant en klare oplossingen voor een optimaal herstel. Toch heeft sporten met zekerheid een belangrijke werking op de gezondheid van het lichaam.
Wanneer je niet zo goed weet wat goed is voor je lichaam, adviseren wij om begeleiding te zoeken. Wij bieden dit in de vorm van Personal Training en hebben meerdere mensen met succes naar hun oude conditie geholpen. Ook hebben wij mensen nog fitter kunnen maken dan dat ze al waren. We zorgen ervoor dat we met de juiste intensiteit opbouwen. Dit doen we zodat klachten niet erger kunnen worden, maar we er ook niet langer over doen dan nodig.
Het is een feit dat de gemiddelde Nederlander niet het maximale uit de longcapaciteit haalt en geen maximale conditie heeft. Dit biedt voor ons perspectief. Laten we even een eenvoudig, fictief voorbeeld schetsen. Jan is een man van 42 jaar en heeft onlangs Corona gehad. Helaas heeft hij vrij ernstige bijwerkingen gehad en is zijn conditie van een 6 uit 10 naar een 2 uit 10 gegaan. Nu zijn er twee scenario’s mogelijk. Namelijk een permanente schade aan de longcapaciteit of mogelijkheid tot een volledig herstel. In het geval van permanente schade is de maximaal te behalen conditie een 8 uit 10. Bij een volledig herstel blijft dit een 10 uit 10. Jan zat op een conditie van 6 uit 10. Dit wil zeggen dat we in beide gevallen terug kunnen werken naar het oude niveau en daar voorbij.
Naar onze mening en ervaring vormen de lange termijn klachten, die we benoemden als een vermindering in energie en conditie enkel een bedreiging voor mensen die top fit waren. Zij hebben de grootste kans om niet meer volledig terug te komen op het oude niveau. Tot zo ver hebben wij nog niemand in een traject gehad, die het niet voor elkaar kreeg om terug te komen op het oude energie- en conditie niveau.
Conclusie
Dosering en herhaling zijn de belangrijkste factoren om in de meeste gevallen volledig te herstellen. Wanneer je jezelf te weinig inspant, kan het herstel langer duren dan nodig, omdat het lichaam niet voldoende geprikkeld wordt om te verbeteren. Te intensieve inspanning kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat het lichaam niet voldoende energie overhoudt om volledig te herstellen, omdat er een vorm van overbelasting ontstaat.
Zou je graag hulp krijgen bij het revalideren na Corona? Wij helpen je graag om weer FIT na COVID te worden door middel van een van onze Personal Training trajecten in Kaatsheuvel. Neem via de onderstaande knop contact met ons op, dan maken we spoedig een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.
Bronnen:
- HealthLine.com – Returning to Exercise After Recovering from COVID-19: What to Know
- HealthLine.com – Lifelong Lung Damage: The Serious COVID-19 Complication That Can Hit People in Their 20s
- Springer Link – Considerations for Return to Exercise Following Mild-to-Moderate COVID-19 in the Recreational Athlete
- HSS.edu – Jordan D. Metzl, MD – Primary Sports Medicine